Woningen in Oosterweed, Stede Broec

Oosterweed is een waterrijk woongebied. Wij ontwierpen hier niet alleen de mooi gelegen randbebouwing maar ook het centrale woonhof. In totaal zijn dit meer dan honderd woningen voor vier verschillende opdrachtgevers.

De rijwoningen vormen telkens afgeronde eenheden, waarbij de woningcategorieën door elkaar zijn gemengd. Subtiele verspringingen in de rooilijn en bijzondere hoekwoningen geven de blokjes maat en schaal. Consequente toepassing van brede dakoverstekken en een beperkt materiaalpalet van bruinrode baksteen, zwarte dakpannen en witte kozijnen bepalen de sfeer en de samenhang tussen de verschillende woningtypes.

In het hart van de tweede fase ligt een hof met daaraan vierendertig grondgebonden woningen. Door de brede beukmaat en de indeling op de begane grond zijn de woningen eenvoudig aan te passen, als daar door levensomstandigheden behoefte aan is. De lage goothoogte versterkt het intieme karakter van een hof. Markante erkers verlenen de woningen iets eigenzinnigs en versterken daarmee de schaal op plezierige wijze.

locatie: Stede Broec

opdrachtgevers: Bemog, Bouwfonds, Zeeman Vastgoed, De Woonschakel

omschrijving: 106 woningen

oplevering: van 2010 tot 2012