Medisch kinderdagverblijf, Emmen

Een voormalig kraakpand aan de rand van Emmen is omgetoverd tot een bijzonder medisch kinderdagverblijf.

Allereerst is ons team een aantal dagen op de huidige lokatie gaan ervaren hoe het kinderdagverblijf functioneert, hoe er gewerkt wordt, maar bovenal: wat de kinderen prettig vinden en wat niet.

Deze kennismaking heeft ertoe geleid dat het “nieuwe” kinderdagverblijf geheel is verbouwd in het thema strand. De groepsruimten zijn strandhuisjes; de spelotheek een vuurtoren en de speltherapie ligt in een houten schip. De boomlange architect is regelmatig letterlijk op de knieën gegaan om het ontwerp door de ogen van de kinderen te ervaren. Kenmerkend voor het nieuwe KDC van De Trans is de grote centrale ruimte. In feite een permanente speel- en beleefruimte voor de kinderen. Een ruimte met helmgras, golven en strand. De natuurlijke kleuren en materialen en achtergrondgeluiden van de zee zorgen voor een omgeving die ontspant en prikkelt tegelijk.

Het zijn niet slechts attributen ter verfraaiing van de ruimte: alle hebben ze een speciale functie in de begeleiding van kinderen met een verstandelijke beperking. De verbouwing is cradle to cradle door ons ontworpen. Houten plafonds worden gedemonteerd en getransporteerd naar de dagbesteding van de zorggroep. Daar aangekomen worden de planken geschuurd en geverfd met natuurverf door cliënten. Uiteindelijk wordt het materiaal verwerkt in de diverse interieuronderdelen.

Het tijdschrift Bouwen in het noorden besteedde uitgebreid aandacht aan dit project: Noorden 75_2014_36 De Tamboerijn

 

locatie: Emmen

opdrachtgever: Woonzorg Nederland

omschrijving: Verlaten zorggebouw is getransformeerd naar een medisch kinderdagverblijf

partners: Bouw en Onderhoud Hendriks; Oving projectinrichting, Webru Staal

omvang: 1400 m2

oplevering: 2013