Fort de Gagel, Utrecht

Fort de gagel heeft een bijzondere ligging op het snijvlak van de stad Utrecht en het landschap eromheen. Het is bovendien een monument en heeft een belangrijke ecologische functie. Het ontwerp voegt aan het bestaande robuuste gebouw een nieuw volume toe: een, glazen, verticaal volume dat is geplaatst boven het wachthuis. Visueel gaat het wachthuis als basement dienen en het dak van het wachthuis als tussenlaag met terras en entree.

 

De entree ligt daarmee boven het maaiveld en geeft zicht op stad en land. Bezoekers parkeren de auto aan de andere zijde van de Gageldijk en nemen vervolgens de loopbrug die met een draai voert naar de verhoogde hoofdentree. Het bestaande fort wordt nauwelijks aangepast/aangetast. De ruimten in het fort krijgen achter de luiken nieuwe vensters zodat licht en zicht wordt gerealiseerd. De compositie van de toren en het fort rondom de binnenplaats maakt dat het fort zichtbaar is van grote afstand en ook een besloten plek in de zon aan het water heeft. Diverse bezoekers kunnen er tegelijkertijd verpozen en genieten van de kwaliteit van de plek en het fort.