Ecopark Delimes, Alphen aan den Rijn

Ecopark Delimes is een afvalsorteerstation dat volgens de principes van circulair bouwen is ontworpen en uitgevoerd. De ambitieuze visie van de gemeente Alphen aan den Rijn ligt hieraan ten grondslag. Naast het scheiden van afval biedt het Ecopark een plek voor hergebruik van goederen en materialen en educatie op het gebied van duurzaamheid.

Voor zowel de gebouwen als de buitenruimte zijn hergebruikte materialen toegepast. Schanskorven gevuld met diverse soorten puin, vormen afscheidingen maar ook nestmogelijkheden voor kleine dieren. Tweedehands hout is verduurzaamd en als nieuw bouwproduct toegepast. Toiletwater wordt gezuiverd met een helofytenfilter.

Samen met landschapsarchitect Tom Bullens van Vollmer en Partners hebben wij het Ecopark ontworpen als een natuurlijke plek waarbinnen het proces van het opnieuw beschikbaar maken van grondstoffen op een vanzelfsprekende wijze wordt geregeld. Een industrieel proces in een landschappelijke oase, op een historische plek.

 

locatie: Alphen aan den Rijn

opdrachtgever: gemeente Alphen aan den Rijn

omschrijving: recycle-station

omvang: 1,2 hectare (totaal)

landschapsontwerp: Vollmer & partners

oplevering: 2013