Appartementen De Groene Brink, Amersfoort Vathorst

Het appartementengebouw Allegria vormt een markante hoekbeëiniging van De Brink in Vathorst. Naast appartementen voor senioren biedt Allegria een thuis voor twintig jongeren die begeleid wonen bij Philadelphia. De jongeren hebben een eigen woonkamer, slaapkamer, keukentje en douche/wc. De gezamenlijke huiskamers zijn een vaste ontmoetingsplek en liggen centraal in de hoekpunt van het gebouw.

Een begeleidster vertelt ons dat er goed gebruik wordt gemaakt van de gezamenlijke woonkamers, die beide verschillen in sfeer. Op de eerste verdieping is er veel licht en een ruim terras. Op de begane grond is de ruimte donkerder door de schaduw van het balkon, maar bewoners vinden dit een prettige, gezellige plek. De woonkamers bieden de mogelijkheid om verschillende hoekjes te maken: een puzzlehoek, een eethoek, een zithoek. Dit is belangrijk, want zo valt er wat te kiezen. Recht tegenover Allegria ligt Natuurboerderij de Brinkhorst.

Op ons initiatief onderhouden mensen met een matig verstandelijke beperking èn groene vingers van deze natuurboerderij de speciaal aangelegde moestuin voor de entree en al het groen om het gebouw. Het ligt er prachtig bij als we zeven jaar na de oplevering een bezoek brengen.

Hoewel de wand in zijn totaliteit zeer gevarieerd oogt, is met het materiaalgebruik de samenhang juist benadrukt. Een uitgesproken rode baksteen bindt de woningen daarbij krachtig samen.

 

locatie: Vathorst, Amersfoort

opdrachtgever: De Alliantie Ontwikkeling en Stichting Philadelphia

omschrijving: 19 appartementen voor senioren, 20 zorgappartmenten voor jongeren

oplevering: 2009