Woningen die meegroeien in Corlaer Nijkerk

Een buurt die op de groei is ontworpen, vraagt om een terugkerend bezoek. De Meerfase-woningen zijn tien jaar geleden zo ontworpen dat ze voor meerdere fasen in het leven passend kunnen zijn en werden ook in verschillende fasen ontworpen en gebouwd. De gestelde opgave is nog steeds zeer actueel.

Het woonconcept is met name voor starters ontworpen en gaat uit van een inkomensgroei tijdens de carrièreontwikkeling. Deze inkomensgroei kan vertaald worden door de oorspronkelijke woning in diverse stappen uit te breiden. Bij aanvang had elke woning een volledig woonprogramma op de begane grond. De beukmaat van 6.60 m biedt daar voldoende ruimte voor. De woning kan worden verhoogd met één of met twee bouwlagen, waarbij de architectuur en de materiaalkeuze zoveel mogelijk vrij is gehouden binnen een bepaald palet.

Het (voorlopige) eindresultaat is nu na tien jaar goed te zien. De woningen staan er patent bij. De omgeving is volgroeid en veel woningen zijn uitgebreid en uitgebouwd, maar niet allemaal. Het duurzame materialenpalet van baksteen en hout maakt dat er weinig onderscheid te maken valt tussen recente uitbreidingen en uitbouwen die al snel na oplevering werden gerealiseerd.

 

locatie: Corlaer, Nijkerk

opdrachtgever: Heijmans, Vos & Teeuwissen

omschrijving: 134 woningen

oplevering: 2001-2006