Woningen energieneutraal, Rheden

In Rheden zijn 8 energieneutrale woningen gerealiseerd. Van dit type woning is een proefproject gestart door IQ-woning (Ballast Nedam), woningcorporatie Vivare en Itho Daalderop om  gebruikerservaring op te doen met energieneutraal en betaalbaar wonen. De woningen zijn uitgerust met zonnepanelen en de dakkappen hebben een rc-waarde van 7,00. De ramen zijn normaal te openen, maar wel uitgevoerd in drielaags glas.  De WTW installatie heeft een vraaggestuurde afvoer en centrale invoer.

Omwonenden zijn nadrukkelijk betrokken bij dit project. De woningen zijn in de fabriek gebouwd inclusief de afwerking zoals sanitair en tegelwerk. Hierdoor was de bouwtijd slechts enkele weken.

De begrippen EPC 0,0, energieneutraal en nul-op-de-meter worden nogal eens door elkaar gebruikt. In dit geval is het streven geweest om de energetische prestatie van de woning zodanig zuinig te maken, dat een energieprestatie-coëfficiënt van 0,0 is gehaald. Energieneutraal is een gebouw als er in een jaar netto geen energietoevoer van buitenaf nodig is die afkomstig is van fossiele of nucleaire brandstoffen. De woningen in Rheden zijn energieneutraal door toepassing van duurzaam opgewekte elektriciteit (zonnestroom). Zie ons dynamisch bouwkundig energetisch woordenboek.

 

 

locatie: Scherpenhofseweg, Rheden

opdrachtgever: Ballast Nedam

omschrijving:  8 IQ- woningen

oplevering: 2015